top of page
  • Writer's pictureΑπόστολος Γεωργούλας

Άρνηση παροχής πληροφόρησης σε εταίρο ΕΠΕ (2578/2012 ΜΠρΑθ)

Ο εντολέας μας ήταν διαχειριστής ΕΠΕ. Με την ιδιότητά του αυτή αρνήθηκε να παράσχει πληροφόρηση σχετικά με ζητήματα που αφορούσαν την ΕΠΕ σε εταίρο της εταιρείας, διότι ο τελευταίος εμφανιζόταν να έχει αναπτύξει ανταγωνιστική δραστηριότητα, μέσω άλλης εταιρείας, της οποίας όμως δεν ήταν εταίρος. Ο εταίρος που δεν λάμβανε πληροφόρηση ζήτησε από το Δικαστήριο να υποχρεωθεί ο διαχειριστής - εντολέας μας να του παράσχει πληροφορίες και μεταξύ αυτών πληροφορίες που αφορούσαν σε στοιχεία του πελατολογίου της εταιρείας, στις καρτέλες των προμηθευτών της και στις τιμές προμήθειας των προϊόντων της.


Το Δικαστήριο κατ' αρχάς δέχθηκε τον ισχυρισμό μας ότι ο εταίρος που ζητούσε πρόσβαση στις ανωτέρω πληροφορίες ασκούσε πράγματι ανταγωνιστική προς την ΕΠΕ δραστηριότητα μέσω άλλης εταιρείας συμφερόντων του, έστω και αν δεν εμφανιζόταν ως εταίρος αυτής. Δεχόμενο αυτά έκρινε περαιτέρω ότι αν και ο εταίρος ΕΠΕ δεν υπέχει υποχρέωση παράλειψης ανταγωνισμού, υπέχει όμως υποχρέωση προώθησης του εταιρικού σκοπού αλλά και υποχρέωση παράλειψης κάθε πράξης που παρεμποδίζει την επίτευξη τέτοιου κοινού σκοπού και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να μεταδώσει απόρρητα στοιχεία της εταιρείας σε τρίτους, η δε εταιρεία μπορεί να αρνηθεί την παροχή πληροφοριών, εφόσον κριθεί ότι μπορεί να προκληθεί ζημία για τα συμφέροντά της από τέτοια παροχή πληροφοριών.


Με αυτό το σκεπτικό το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημα του εντολέα μας να παραλειφθεί από την υποχρέωσή του παροχής πληροφοριών στον συνεταίρο του κάθε πληροφορία που σχετιζόταν με τα στοιχεία του πελατολογίου της εταιρείας, με τα στοιχεία των προμηθευτών και με τις τιμές προμήθειας των προϊόντων της εταιρείας.

bottom of page