top of page
Writer's pictureΑπόστολος Γεωργούλας

Βεβαίωση ληξιαρχικού γεγονότος με δικαστική απόφαση (ΕιρΑθ 1010/2021)

Η μητέρα του εντολέα μας αποβίωσε στην οικία της από φυσικά αίτια, συντάχθηκε δε πιστοποιητικό θανάτου από ιατρό, κατά τα όσα προβλέπονται. Από τον πελάτη μας επιλέχθηκε γραφείο τελετών, το οποίο θα επιμελούνταν της εξοδίου ακολουθίας και το οποίο, μεταξύ άλλων, ανέλαβε και την καταχώρηση του θανάτου στο αρμόδιο Ληξιαρχείο. Πλην όμως ο υπεύθυνος του γραφείου τελετών δεν φρόντισε -προφανώς εκ παραδρομής- για την καταχώριση του θανάτου, ενώ επιπλέον, εκ παραδρομής των υπευθύνων του Κοιμητηρίου, τελέστηκε ενταφιασμός χωρίς να έχει εκδοθεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου. Όπως είναι ευνόητο, μετά τον ενταφιασμό ο εντολέας μας δεν μπορούσε να λάβει ληξιαρχική πράξη θανάτου και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να προβεί σε καμία εκ των μετά τον θάνατο αναγκαίων ενεργειών ενώπιον αρχών, φορέων κλπ.

Κατά τη διάταξη του άρθρου 782 παρ.1 Κ.Πολ.Δ., όταν ο νόμος απαιτεί δικαστική απόφαση για να βεβαιωθεί ένα γεγονός με σκοπό να συνταχθεί ληξιαρχική πράξη, η απόφαση εκδίδεται με αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον ή του Εισαγγελέα, από το Ειρηνοδικείο της περιφέρειας του ληξιάρχου, ο οποίος θα συντάξει τη ληξιαρχική πράξη. Αντικείμενο της σχετικής απόφασης είναι η διαπίστωση των ακριβών γεγονότων και στοιχείων που απαιτεί ο νόμος για τη σύνταξη της ληξιαρχικής πράξης, η δε απόφαση που εκδίδεται, ως προς τη ρυθμιστική της ενέργεια είναι στην ουσία διαπιστωτική θετική διοικητική πράξη , διότι τούτο αποτελεί καθήκον του ληξιάρχου, το οποίο οφείλει να εκτελεί χωρίς διαταγή.

Εξάλλου, μετά την κατάργηση του ά. 36 του ν. 344/1976 από το ν. 4144/2013 (Α’ 88), δεν προβλέπεται η σύνταξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου προσώπου μετά τον ενταφιασμό, αλλά η σύνταξη είναι δυνατή μόνο με την έκδοση δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με τις διατάξεις των ά. 15 του ν. 344/1976 και 782 Κ.Πολ.Δ., στην οποία θα βεβαιώνεται το γεγονός του θανάτου με τα αναγκαία για τη σύνταξη της ληξιαρχικής πράξης στοιχεία και η ταυτότητα του θανόντος (γνωμ. ΝΣΚ 132/2016).

Ενόψει όλων αυτών υποβάλαμε για λογαριασμό του εντολέα μας ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών αίτηση με περιεχόμενο την δικαστική βεβαίωση του ληξιαρχικού γεγονότος του θανάτου της μητέρας του. Με το περιεχόμενο αυτό και αφού εξετάστηκε μάρτυρας στο ακροατήριο του Δικαστηρίου, ο οποίος επιβεβαίωσε ενόρκως τα κρίσιμα πραγματικά περιστατικά, το Δικαστήριο επιβεβαίωσε το γεγονός του θανάτου, κατόπιν δε της σχετικής απόφασης εκδόθηκε η ληξιαρχική πράξη θανάτου.

ความคิดเห็น


bottom of page