top of page
Writer's pictureΛάμπρος Ντουματσάς

Επιστρεπτέα η προκαταβολή που συμφωνείται για πώληση ακινήτου χωρίς προσύμφωνο (2800/2009 ΕιρΑθ)


Η εντολέας μας συμφώνησε με τον αντίδικο να αγοράσει το διαμέρισμά του έναντι τιμήματος, το οποίο θα κατέβαλε η αγοράστρια λαμβάνοντας δάνειο. Ενόψει της αγοραπωλησίας ο πωλητής - αντίδικος ζήτησε από την εντολέα μας να του προκαταβάλει ποσό 1.500 € ως "καπάρο" για την εξασφάλιση της ολοκλήρωσης της αγοραπωλησίας. Η εντολέας μας πράγματι κατέβαλε αυτό το ποσό, ενώ προς απόδειξη της καταβολής έλαβε σχετική απόδειξη προκαταβολής. Εν τέλει η αγοραπωλησία ματαιώθηκε δεδομένου ότι η εντολέας μας δεν κατάφερε να λάβει στεγαστικό δάνειο. Όταν ζήτησε από τον πωλητή να του επιστρέψει το ποσό της προκαταβολής, αυτός αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι δικαιούται να παρακρατήσει αυτό ως αρραβώνα που έχει καταπέσει.


Το γραφείο μας άσκησε για λογαριασμό της εντολέως μας αγωγή κατά του πωλητή με αίτημα να διαταχθεί να επιστρέψει αυτός την προκαταβολή που δόθηκε ενόψει της κατάρτισης της πώλησης, υποστηρίζοντας ότι η σύμβαση που καταρτίστηκε είναι άκυρη διότι για την κατάρτισή της απαιτείτο να έχει τηρηθεί ο συμβολαιογραφικός τύπος, όπως προβλέπεται για την αγοραπωλησία ακινήτου. Με αυτό το σκεπτικό η δοθείσα προκαταβολή δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά αρραβώνα και τα ά. 402 επ. ΑΚ και επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι κατέπεσε υπέρ του πωλητή, ο οποίος επομένως χωρίς νόμιμη αιτία κατέστη πλουσιότερος κατά το ποσό της προκαταβολής που έλαβε από την εντολέα μας.


Το Δικαστήριο έκανε δεκτό τον ισχυρισμό μας και υποχρέωσε τον αντίδικο να επιστρέψει στην εντολέα μας το ποσό της προκαταβολής, εντόκως από την επόμενη ημέρα της επίδοσης της αγωγής, κρίνοντας ότι η εντολέας μας και ο αντίδικος κατάρτισαν μεταξύ τους προσύμφωνο αγοραπωλησίας ακινήτου, το οποίο όμως ήταν άκυρο δεδομένου ότι δεν περιβλήθηκε τον συμβολαιογραφικό τύπο. Επομένως, δεδομένου ότι η αγοραπωλησία δεν ολοκληρώθηκε το Δικαστήριο δέχθηκε ότι δεν υπήρχε νόμιμη αιτία για την παρακράτηση από τον αγοραστή του ποσού που προκατέβαλε σε αυτόν η αγοράστρια και έτσι αυτό θα έπρεπε να επιστραφεί.



Komentáře


bottom of page