top of page
  • Writer's pictureΛάμπρος Ντουματσάς

Επιδίκαση υπέρ ασθενούς ποσού που αναγκάστηκε να καταβάλει σε ιδιωτική κλινική (83/2019 ΕιρΑθ)


Ο εντολέας μας ήταν ασφαλισμένος σε ασφαλιστικό ταμείο, το οποίο ήταν συμβεβλημένο με ιδιωτική κλινική και παρείχε στους ασφαλισμένους του τη δυνατότητα δωρεάν νοσηλείας στη συγκεκριμένη κλινική. Ο εντολέας μας εισήχθη στην κλινική εσπευσμένα με υψηλό πυρετό λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού έχοντας ενημερωθεί από το ταμείο του ότι τα έξοδα της νοσηλείας του θα καλυφθούν από αυτό. Συγκεκριμένα, προ της εισαγωγής του ενημερώθηκε μέσω τρίτου προσώπου ότι με βάση τη σύμβαση που το ταμείο είχε καταρτίσει με την κλινική, η τελευταία αναλάμβανε την υποχρέωση να δέχεται προς νοσηλεία ασφαλισμένους του ταμείου, το οποίο θα κάλυπτε τα νοσήλια για παραμονή σε τρίκλινο τουλάχιστον θάλαμο. Μοναδικές περιπτώσεις οικονομικής επιβάρυνσης του ασφαλισμένου, σύμφωνα με τη σύμβαση, ήταν η νοσηλεία σε ανώτερη θέση, δηλαδή σε δίκλινο ή μονόκλινο θάλαμο, καθώς και η διενέργεια εξετάσεων ή εγχειρίσεων από γιατρούς που δεν ανήκαν στο δυναμικό της κλινικής. Παρ' όλ' αυτά κατά την εισαγωγή του εντολέα μας στην κλινική του ζητήθηκε να καταβάλει το ποσό των 1.000 ευρώ ως εγγύηση της καταβολής των νοσηλίων. Παρ' ότι διαμαρτυρήθηκε γι' αυτό λέγοντας ότι με βάση τη σύμβαση της κλινικής με το ασφαλιστικό ταμείο δεν υποχρεούται να καταβάλει νοσήλια, εντούτοις κατέβαλε το ποσό μετά από διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα του επιστραφεί με την έξοδό του από την κλινική. Μετά ταύτα και αφού ενημερώθηκε ότι η επιβάρυνση παραμονής σε δίκλινο δωμάτιο είναι 100 ευρώ ημερησίως και ότι το κόστος αυτό θα συμψηφίζονταν με την δοθείσα εγγύηση, αποφάσισε κατά το χρόνο της νοσηλείας του να παραμείνει σε δίκλινο δωμάτιο, όπου πράγματι παρέμεινε επί 6 ημέρες. Κατά την ημέρα που θα λάμβανε εξιτήριο από την κλινική, ο ιατρός που τον παρακολουθούσε του ζήτησε να του καταβάλει το ποσό των 250 ευρώ, λέγοντάς του ότι είναι εξωτερικά συνεργαζόμενος ιατρός της κλινικής, γεγονός για το οποίο δεν είχε ενημερώσει τον εντολέα μας κατά την έναρξη της παρακολούθησής του από αυτόν. Ο εντολέας μας κατέβαλε διαμαρτυρόμενος και αυτό το ποσό, προκειμένου να καταφέρει να λάβει εξιτήριο. Τέλος, όταν η σύζυγός του μετέβη στο λογιστήριο της κλινικής προκειμένου να της επιστραφεί το υπόλοιπο ποσό της εγγύησης μετά την αλλαγή θέσης και να πάρει το εξιτήριο, την ενημέρωσαν ότι ο εντολέας μας οφείλει στην κλινική ποσό επιπλέον 1.053 ευρώ για τις ιατρικές εξετάσεις που έγιναν εντός της κλινικής κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Προκειμένου να λάβει το εξιτήριο, ο εντολέας μας κατέβαλε και αυτό το ποσό.


Κατόπιν των ανωτέρω το γραφείο μας άσκησε αγωγή κατά της κλινικής για λογαριασμό του εντολέα μας ζητώντας την καταβολή του ποσού των 1.793 ευρώ που επιβαρύνθηκε ο εντολέας μας κατά τη νοσηλεία του στην κλινική (αφαιρουμένου του ποσού της διαφοράς που προέκυψε λόγω αλλαγής θέσης) και επιπλέον χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που υπέστη λόγω της συμπεριφοράς των εκπροσώπων της κλινικής. Το Δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση, αφού έλαβε υπόψη του την σύμβαση μεταξύ του ασφαλιστικού ταμείου και της κλινικής, καθώς και τα υπόλοιπα αποδεικτικά μέσα, έκρινε ότι η ιδιωτική κλινική παραβίασε τους όρους της σύμβασης με το ασφαλιστικό ταμείο καθόσον δεν αποδείχθηκε σε ποια βάση η κλινική εισέπραξε το ποσό των ιατρικών εξετάσεων που, κατά τους ισχυρισμούς της, δεν μπορούσε να καλυφθεί από τη σύμβασή της με το ασφαλιστικό ταμείο. Επίσης, το Δικαστήριο έκρινε ότι μη νόμιμα ζητήθηκε από τον γιατρό η καταβολή πρόσθετης αμοιβής του από τον εντολέα μας λόγω του δήθεν του γεγονότος ότι αυτός είναι εξωτερικός συνεργάτης της κλινικής, παρότι στον εντολέα μας δεν είχε διευκρινισθεί αυτό εξαρχής, ενώ επιπλέον είχε δημιουργηθεί εύλογα η πεποίθηση ότι ο ιατρός ανήκει στο δυναμικό της κλινικής λόγω των αναγραφόμενων στην επαγγελματική κάρτα του.


Τέλος, υπέρ του εντολέα μας επιδικάσθηκε χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που υπέστη, ποσού 1.000 ευρώ, καθότι κρίθηκε ότι η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ιδιωτικής κλινικής ήταν παράνομη, ενώ, επιπλέον, η άρνηση της χορήγησης εξιτηρίου πριν την εξόφληση των ποσών που παρανόμως ζητούσαν να καταβάλει ο εντολέας μας, αδιαφορώντας για την κατάσταση της υγείας του και την προχωρημένη ηλικία του, δημιούργησε σε αυτόν ψυχολογική πίεση, ταλαιπωρία, άγχος και αγωνία για οικονομικά ζητήματα τα οποία ήταν εξ αρχής λυμένα ενόψει της σύμβασης της ιδιωτικής κλινικής με το ασφαλιστικό ταμείο.

bottom of page