top of page
  • Writer's pictureΑπόστολος Γεωργούλας

Αθώωση πολιτικού μηχανικού για ανθρωποκτονία εξ αμελείας υπεργολάβου οικοδομής (6068/2012 ΤΠλημΠειρ)

Ο εντολέας μας ήταν πολιτικός μηχανικός και είχε αναλάβει τη γενική επίβλεψη του έργου ανέγερσης διώροφης οικοδομής. Τα επιχρίσματα και τον ελαιοχρωματισμό της συγκεκριμένης οικοδομής ανέλαβε υπεργολαβικά ο θανών με το συνεργείο του (δύο βοηθοί) σε συνεννόηση με την ιδιοκτήτρια και τον εργολάβο της οικοδομής. Κατά την διάρκεια των εργασιών στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος ο υπεργολάβος δεν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας. Συνεπεία αυτού ο υπεργολάβος έπεσε από την σκαλωσιά που ο ίδιος είχε στήσει με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.


Επ' αφορμής του θανάτου του άτυχου υπεργολάβου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της ιδιοκτήτριας της οικοδομής, του εργολάβου αυτής και του ορισθέντος με την οικοδομική άδεια επιβλέποντος μηχανικού - εντολέα μας. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά ενώπιον του οποίου αποδείχθηκαν τα ακόλουθα σε σχέση με τον εντολέα μας - πολιτικό μηχανικό: Η ισχύς της οικοδομικής άδειας (με την οποία ο εντολέας μας είχε οριστεί επιβλέπων μηχανικός) είχε λήξει κατά το χρόνο που επήλθε το ατύχημα και ο θάνατος του υπεργολάβου των ελαιοχρωματισμών, παρότι δεν είχε παρέλθει η κατ' αρχάς τετραετής διάρκεια ισχύος, καθότι σε προγενέστερο στάδιο, δηλαδή στο στάδιο εργασιών πριν τα επιχρίσματα και τους ελαιοχρωματισμούς, η ιδιοκτήτρια και ο εργολάβος της οικοδομής είχαν ζητήσει από τον επιβλέποντα μηχανικό να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια για την θεώρηση της οικοδομικής άδειας προκειμένου να εγκριθεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση της οικοδομής. Πράγματι ο επιβλέπων μηχανικός είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενώπιον της αρμόδιας Πολεοδομίας για την περάτωση των εργασιών, συνυποβάλλοντας τεχνική έκθεση, στην οποία αναφέρονταν οι υπολειπόμενες εργασίες και υπεύθυνη δήλωση της ιδιοκτήτριας ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο της τεχνικής έκθεσης και ότι αναλαμβάνει την ευθύνη εκτέλεσης περαιτέρω εργασιών. Μετά τα ανωτέρω αποδείχθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι η ιδιοκτήτρια και ο εργολάβος συνέχισαν τις εργασίες, αναθέτοντας στον υπεργολάβο την εκτέλεση των εργασιών επιχρισμάτων και ελαιοχρωματισμών, χωρίς να ειδοποιήσουν τον επιβλέποντα μηχανικό και χωρίς να εκδώσουν νέα οικοδομική άδεια.


Με τα ανωτέρω δεδομένα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά κύρηξε τον εντολέα μας αθώο διότι δεν πείστηκε ότι αυτός είχε τελέσει το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, καθώς, από τη στιγμή που υδροδοτήθηκε και ηλεκτροδοτήθηκε η οικοδομή, δεν είχε εκ του νόμου υποχρέωση επίβλεψης τυχόν μεταγενέστερων εργασιών σε αυτή. Επιπλέον, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι οι εργασίες που ανέλαβε ο άτυχος υπεργολάβος έγιναν χωρίς οικοδομική άδεια, χωρίς ειδοποίηση και δυνατότητα παρουσίας του εντολέα μας και κυρίως χωρίς να τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας που ο εντολέας μας είχε προφανώς υποδείξει κατά το προηγούμενο στάδιο εκτέλεσης των εργασιών στην οικοδομή.

bottom of page