top of page
  • Writer's pictureΑπόστολος Γεωργούλας

Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής αμοιβής σε μεσίτη (118/2010 ΜΠρΑθ)


Ο εντολέας μας είχε συνάψει σύμβαση με μεσίτρια με αντικείμενο την μεσολάβηση για την πώληση ενός ακινήτου του σε συγκεκριμένη αγοράστρια - πολυεθνική εταιρεία. Για την μεσολάβηση με σκοπό την άμεση ολοκλήρωση της πώλησης είχε συμφωνηθεί να δοθεί αμοιβή ποσού 100.000 ευρώ στην μεσίτρια υπό την προϋπόθεση ότι η πώληση θα ολοκληρωνόταν εντός χρονικού διαστήματος 15 ημερών από την υπογραφή της μεσιτικής σύμβασης ή έστω εντός του ίδιου χρόνου θα καταρτιζόταν προσύμφωνο πώλησης.


Εν τέλει η αγοράστρια που είχε υποδειχθεί στον πωλητή - εντολέα μας από την μεσίτρια υπέγραψε προσύμφωνο πώλησης με τον πωλητή και οριστικό συμβόλαιο πώλησης, αντίστοιχα 5 και 11 μήνες μετά την υπογραφή της μεσιτικής σύμβασης. Μετά την άρνηση του εντολέα μας να καταβάλει στην μεσίτρια την αμοιβή των 100.000 ευρώ, η τελευταία άσκησε αγωγή εις βάρος του ζητώντας να υποχρεωθεί ο εντολέας μας να της καταβάλει το ανωτέρω ποσό, με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής.


Το Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή της αντιδίκου - μεσίτριας δεχόμενο ότι ο εντολέας μας είχε προβεί στην υπογραφή της μεσιτικής σύμβασης -συμφωνώντας μάλιστα να καταβάλει ένα πολύ μεγάλο ποσό ως μεσιτική αμοιβή- προσβλέποντας ακριβώς στην διαβεβαίωσή της ότι έχει τη δυνατότητα να πείσει την αγοράστρια να ολοκληρωθεί η πώληση (ή έστω να υπογραφεί προσύμφωνο) εντός σύντομου χρονικού διαστήματος. Ενόψει μάλιστα της συγκεκριμένης επιθυμίας του πωλητή είχε περιληφθεί στην μεσιτική σύμβαση ο όρος ότι η μεσιτική αμοιβή θα καταβληθεί μόνο εφόσον η πώληση ολοκληρωθεί εντός του ως άνω πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος. Το Δικαστήριο δέχθηκε ότι η παρέλευση του συμφωνηθέντος χρονικού διαστήματος χωρίς να γίνει η πώληση ή να υπογραφεί προσύμφωνο ματαίωσε την μεσιτική σύμβαση με αποτέλεσμα να μην οφείλεται και η μεσιτική αμοιβή, έστω και αν μεταγενέστερα, δηλαδή μετά την παρέλευση των 15 εργάσιμων ημερών, αρχικά καταρτίστηκε προσύμφωνο και εν συνεχεία πωλήθηκε πράγματι το ακίνητο στην υποδειχθείσα από την μεσίτρια αγοράστρια. Το Δικαστήριο μάλιστα έκρινε ότι η εν τέλει ολοκληρωθείσα πώληση υπήρξε το αποτέλεσμα νέου κύκλου διαπραγματεύσεων, διαφορετικών από εκείνους που είχε κάνει αρχικά η μεσίτρια.

bottom of page