top of page
  • Writer's pictureΑπόστολος Γεωργούλας

Επιδίκαση σε βάρος εταίρου αναλογίας επί φόρου Ο.Ε. που κατέβαλε συνεταίρος του (1115/2019 ΜΠρΠειρ)


Η εντολέας μας υπήρξε εταίρος ομόρρυθμης εταιρείας. Κατά το χρόνο που αυτή ήταν εταίρος γεννήθηκε σε βάρος της ομόρρυθμης εταιρείας αξίωση του Ελληνικού Δημοσίου για την είσπραξη ποσού Φ.Π.Α. Η εντολέας μας, παρότι εξήλθε της ομόρρυθμης εταιρείας αναγκάστηκε εν τέλει ως συνυπόχρεο πρόσωπο να καταβάλει το σύνολο του εταιρικού φόρου μαζί με τις προσαυξήσεις, ύψους 67.403,75 ευρώ, προκειμένου να λάβει από την Δ.Ο.Υ. φορολογική ενημερότητα για την πώληση ακινήτου της.


Μετά την εξόφληση του φόρου στράφηκε με αγωγή σε πρώην συνεταίρο της - ομόρρυθμο εταίρο, ζητώντας να υποχρεωθεί αυτός να της καταβάλει το ποσό των 23.591,31 ευρώ που αντιστοιχούσε στην αναλογία του επί του οφειλόμενου φόρου με βάση το ποσοστό συμμετοχής του στην εταιρεία.


Το Δικαστήριο δέχθηκε πλήρως τους αγωγικούς ισχυρισμούς της εντολέως μας και υποχρέωσε τον αντίδικο - πρώην συνεταίρο της να καταβάλει σε αυτήν το ανωτέρω ποσό δεχόμενο ότι αυτός κατέστη πλουσιότερος κατά το ποσό αυτό σε βάρος της περιουσίας της εντολέως μας και χωρίς να συντρέχει γι' αυτό νόμιμος λόγος.

bottom of page